Ce vrei să obții din politică?

Sunt deja ani de zile de când văd constant cum românii care reușesc să aibă cariere în organizațiile internaționale dau o mare atenție pregătirii. Și aici nu mă refer la învățarea programelor sau obiectivelor acestor organizații/instituții internaționale! Ci la o altfel de învățare!

De fapt mai întâi se dezvață sau se opresc din gândirea colectivă, instituționalizată și apoi sunt onești în a avea curajul de a spune cu voce tare ce îți doresc cu ardoare! Aici începe o altfel de învățare: se antrenează să fie motivați, să își identifice și potențeze resursele. Depășesc temerile și îi lasă în urmă pe toți cei care le spun că nu pot să își îndeplinească visul! “Fiecare trecem pe la câte un coach pentru cam 5 ședințe”, îmi spuneau de curând 2 prieteni dragi, cu cariere faine la Bruxelles. Sunt soț și soție.

El – “Perspectiva mea de acum e complet diferită și am învățat un cu totul alt mod de gândire și mai ales de a acționa. Eu, cel care am devenit în urma a 6 luni de coaching, sunt cel care am obținut poziția pentru care am concurat. Eu cel de dinainte nu am avut succes!”

Ea – Îmi știu obiectivele. Știu cum să le setez și îmi evaluez pozitiv parcursul, pașii pe care îi fac pentru a le realiza. Tot prin coaching mi le-am identificat. Și gândesc mult în termeni de schimbare. Îmbrățișez și apreciez schimbările ca oportunități. Contextul de schimbare este întotdeauna cel în care apelez la coaching.

La nivel politic însă, avem litere de o șchioapă: România a blocat formarea Comisiei Europene! Dacă colegilor mei care au devenit angajați ai instituțiilor internaționale le-a fost clar că au nevoie să își schimbe perspectiva și abordarea și schimbarea aceasta le-a adus succes, politicienilor români li se pare care le va merge și la Bruxelles ca pe mioriticele plaiuri dâmbovițene. Realitatea îi contrazice însă!

În politică e la fel ca în orice altă afacere: liderii de succes întotdeauna caută sfatul altora! Uneori chiar la necunoscutul care trece pe stradă sau de la persoane specializate în dezvoltarea abilităților necesare atingerii succesului dorit. Coachingul este un instrument intens folosit în sfera politică la nivel internațional. Un coach poate ajuta la înțelegerea și integrarea diferitele sfaturi pe care politicienii le primesc de la alții. Nu prin propunerea unei soluții, ci ajutându-i să ordoneze ceea ce aud, ce simt cu privire la acestea și ce posibilități doresc să aleagă.

Întotdeauna coachul își susține clientul să își dezvolte tocmai conștientizarea lacunelor dintre intențiile și acțiunile sale, dintre valorile declarate și comportament. La nivel politic, poate fi începtul unei cariere autentice.

Ritmul alert al puterii politice îi pune pe liderii politici sub o presiune imensă să facă și să spună lucruri pe care nu le fac în mod obișnuit. Există și o presiune constantă a marii varietăți de interese și îi vedem adesea pe politicieni pierzând din vedere de ce au candidat. Coachul îi sprijină în astfel de momente de confuzie și ajută la păstrarea viziunii originale. Prin coaching, clientul devine mai autentic și mai curajos, dispus să conducă cu îndrăzneală de la un nivel superior.

Dintre beneficiile coachingului la nivel politic internațional se pot menționa:

– crearea și dezvoltarea lidershipului politic autentic,

– crearea conducerii prin colaborare, inclusiv construirea de alianțe viabile,

– dezvoltarea unei viziuni politice care să funcționeze și după câștigarea alegerilor,

– păstrarea viziunii politice vie în ciuda luptelor politice și a înfrăngerilor,

– descoperirea de noi posibilități ca soluții pentru convingerilor politice rigide înrădăcinate.

Curba de învățare este abruptă pentru un lider nou ales și plină de potențiale mine. Vorbind cu onestitatea cuiva care nu mai caută funcții publice, fostul premier al Regatului Unit, Tony Blair, declara: „Când am fost ales, funcția de premier a fost prima funcție publică pe care am ocupat-o. Nu mai fusesem niciodată ministru. A conduce un guvern este ca a conduce o afacere: te descurci mai bine cu cât o practici mai mult. Și există lecții, abilități, care – dacă ar fi ajuns la mine într-o formă identificabilă – mi-ar fi fost foarte utile. Nu te naști lider politic, ci devii în timp. Guvernul este o cursă între așteptări și capacitate.”

Un coach nu este specialist în politică. Nu comentează opiniile politice ale clienților săi și nu își exprimă propriile poziții – dimpotrivă. Coachul poate fi singura persoană care nu dorește ceva de la liderul politic și, prin urmare, poate oferi o ascultare onestă și reflectivă.

Pentru cei curajoși, propun ca antrenament să răspundeți la următoarele întrebări:

Ce vrei să obții din politică?

Care e cea mai mare realizare pe care îți dorești să o ai pe perioada mandatului tău?

Care e un lucru nemaipomenit care s-ar putea întâmpla în cariera ta politică?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *