Exprima-ti aprecierea!

Nu mi-a fost deloc usor sa invat sa ma accept asa cum sunt pentru a putea lucra cu mine insami ca sa devin ceea ce imi doresc: o persoana deschisa, pozitiva, empatica. Si spun asta pentru ca sunt in esenta o perfectionista … fara mila fata de mine, insa si cu cei din jur. Foarte ambitioasa, pana la a persevera in atingerea obiectivului chiar si atunci cand poate nu mai merita. Am invatat sa imi accept perfectionismul si ambitia si in permanenta sunt atenta sa le echilibrez pe ambele cu … aprecierea!

Asa ca stiu, draga perfectionist, ca aprecierea pare incomoda, nenaturala. Insa stii de ce? Pentru ca suntem atat de putin obisnuiti sa ne impartasim pozitiv emotiile, incat nu ne simtim confortabil cand o facem.

Cum am procedat eu? Am inceput cu propria persoana. Daca iti este dificil sa o exprimi fata de altii se intampla probabil pentru ca iti este dificil sa o faci fata de tine insuti. Si am invatat sa ma culc seara cu un gand de apreciere fata de mine insami, in loc de…cate mai am de facut! In loc sa lupt sa realizez planurile pe care tot eu mi le faceam prea ambitioase, apreciez progresul – oricat de mic, efortul si focusarea mea. Si sunt pozitiva si motivata astfel!

Acum ma bucur din plin de ce imi aduce exprimarea aprecierii fata de clientii mei, copiii si colegii.

Clientii de coaching sunt cel mai adesea persoane ambitioase, cu planuri de cariera, care vor coaching pentru ca vor sa isi atinga obiectivele cat mai repede, sa cresca cifra de afaceri, sa promoveze. Wow, cu cata energie vin si cum vor rezultatele atinse…ieri! Si de aici ce presiune pun pe ei!

Intotdeauna ii ascult, le ascult obiectivele, modul de a privi si trai viata. Si ii gasesc pe fiecare fascinanti. Ei vin ca persoane puternice, ambitioase, cu obiective ambitioase. Si in mod deschis le impartasesc fiecaruia aprecierea mea autentica, cel mai adesea repetand ce am auzit de la ei.

Efectul acestei oglindiri apreciative are intotdeauna un efect miraculos: clientul meu incepe sa se simta in siguranta. Si aproape fara exceptie ma intreaba daca asa parere buna am despre el! Aratandu-i notitele pe care imi permite sa le fac, il invit in realitate sa se aprecieze, cel putin la fel de mult cum o fac eu! Pentru ca da, acea persoana faina chiar el este!

Aprecierea construieste incredere si intimitate in relatia de coaching in cazul meu, in relatia de business in cazul colegilor mei. Iar sentimentele de apreciere insufla succesul in atingerea obiectivelor.

Invitatia mea este sa ne aratam aprecierea zilnic, ca un exercitiu constant: calitatea relatiilor noastre va creste!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *