Inteligența nu înseamnă să nu faci greșeli

Anul acesta m-am bucurat împreună cu băieții mei de o super vacanță!

În parte pentru că circuitul pe care l-am făcut în Ardeal a fost exact așa cum ne-am dorit, dar și pentru că ei, puștii mei, au crescut într-atât încât să devenim parteneri de drumeții, excursii. Fabulos sentiment! Încântare maximă am simțit fiecare în parte și mai ales împreună!

Prima atracție a fost Transfăgărășanul, pe care ei mergeau pentru prima oara! Deși aglomerat (și cu multe tarabe despre care în continuare mă întreb de ce sunt acolo și mai ales în număr așa mare!!), traseul le-a oferit o experiență unică…sper eu din mai multe puncte de vedere!

Ne-am bucurat de peisaj, minidrumeții, să înconjurăm la pas Bâlea Lac, pe malul căruia ne-am ales să și mâncăm într-un restaurant. Am comandat, însă era aglomerat și timpii de așteptare destul de mari. Băieților li s-a făcut frig, cel mic începuse să tremure. Așa că i-am lăsat în restaurant și am plecat după haine la mașina care era parcată la o distanță considerabilă.

Când am revenit, comanda fusese adusă. Morți de foame, băieții mâncau deja, deși erau cam nelămuriți. Mâncarea era cam diferită de ceea ce comandaserăm. Mai mult, cel mare ceruse friptură și la porție avea 2 bucăți, dintre care una tare ca piatra. La peștele celui mic, garnitura fusese schimbată. Nici peștele nu eram sigură că era cel comandat. Eu cam rămâneam nemâncată…Neplăcut, tare neplăcut în comparație cu buna noastră dispoziție!

În fața privirilor nelămurite ale băieților, le-am spus că o comandă poate fi refuzată. Politicos, da, refuzată! Am luat friptura tare și am dus-o la barul de lângă bucătărie, spunându-le că nu e comestibilă. Au acceptat. Copiii au mâncat porția mea și când i-am întrebat, mi-au confirmat și ei că nu comandaserăm peștele cu acea garnitură! Ce se întâmplase, oare? Am luat și porția de pește și am mers cu ea la bar.

Erau la bar vreo trei ospătărițe tinere, în jur de 20 de ani. Le-am zis că nu înțelegeam ce se întâmplase cu comanda noastră.

Și cu mare deschidere una dintre ele mi-a spus: “Spuneți-ne ce vreți, doamnă, și vă aducem!”

Chiar părea că îi pasă și vă mărturisesc că privirea ei mi-a mers la suflet. Așa că i-am răspuns: “Sunt cu doi copii flămânzi la masă. Unul nu a putut mânca friptura. Cu porția de pește a celuilalt nu înțeleg de loc ce s-a întâmplat. Comanda a fost tare încurcată!”.

Nu i-a fost deloc dificil sau rușine să spună că au greșit. Și-a cerut scuze pe care le-am acceptat deschis. Și am continuat: “Ei tot au mai mâncat din ce ați adus inițial. Eu însă sunt moartă de foame!”.

Toate 3 parcă au prins aripi. Una mi-a adus peștele crud să îl văd, spunând că are altă culoare că era de crescătorie. Alta a adus imediat o nouă porție de friptură. Altă porție de cartofi, urmând să vină și peștele.

Eram și eu și copiii impresionați. Făceau absolut totul să fim mulțumiți. Am realizat că nu aveam de acum cum să mâncăm și porția nouă și pe cea înlocuită. I-am împărtășit acest lucru  chelneriței care ne servea și mi-a răspuns: “Sigur. Rămâne ce doriți și pe nota de plată ne spuneți ce să trecem!”.

Am terminat toți 3 de mâncat. Reveniserăm la buna dispoziție. Zâmbind, înainte să cer nota le-am mulțumit: „Chiar apreciez cum ne-ați tratat!”. Chelnărița era vizibil încurcată! “Da, deși comanda inițială a fost încurcată și friptura lăsa de dorit, ați acceptat ușor nemulțumirea noastră. Chiar mai mult, ne-ați servit exact cum am dorit într-un mod admirabil! Felicitări! .

Fiul meu cel mare era nedumerit de reacția mea! Câtă plăcere mi-a făcut să îi explic din nou ca toți greșim, adulți sau copii. Și e ok să greșim. Atât timp cât comunicăm deschis, cu respect și ținem cont de dorințele și ce simte celălalt. Fețele băieților s-au luminat. Cel mare a venit lângă mine și fără să spună nimic m-a luat în brațe. Înțelesese și îi plăcea cum se simte și ce vede!

După desertul delicios, ne-am despărțit cu zâmbete largi și mulțumiri exprimate cu plăcere. Toate cele 3 chelnărițele și-au luat la revedere!

https://www.google.ro/search?sxsrf=ACYBGNQCUMD7GJ1oNn6NmlXgVWeuYso0hQ:1568261987755&q=inteligenta+nu+inseamna+sa+nu+faci+greseli&tbm=isch&source=hp&sa=X&ved=2ahUKEwiBmseVt8rkAhUGKlAKHa2BB_kQ7Al6BAgJECQ&biw=1093&bih=526&dpr=1.25#imgrc=95R0nEN65AsleM:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *