Lectură de weekend

Aștept momentul acesta toată săptămâna! Să îmi iau o carte în mână, să mă așez confortabil în fotoliu, cu o cană de ceai cald lângă mine și să mă bucur de liniște.

Acum am revenit la una dintre cărțile mele preferate pentru că m-a izbit asemănarea dintre situația cu care se confruntă unul dintre clienții mei și un exemplu dat de Marshall Goldsmith în cartea sa “Ce te-a adus aici nu te va duce mai departe”.

Într-un capitol distinct, autorul vorbeste despre obsesia față de scop. Este forța care ne determină să terminăm treaba în fața oricăror obstacole – și să o terminăm cât se poate de bine. O calitate valoroasă în majoritatea timpului, care însă dusă prea departe poate deveni o cauză ostentativă a eșecului! Vorba titlului cărții!

Obsesia vine din neînțelegerea lucrurilor pe care ni le dorim în viață. Spre exemplu, credem că vom fi cu adevărat fericiți în viață doar dacă vom face foarte mulți bani!

În continuare redau unul din exemplele situaționale din carte, care mi se pare că se ridică ușor la niven de anecdotă sadico-comică.

<Wall Street-ul este plin de victime ale obsesiei față de scop. Am întrebat un om de afaceri foarte hotărât: “Mike, de ce lucrezi atât de mult?”

El mi-a răspuns: “De ce crezi? Crezi că-mi place locul ăsta? Muncesc atât de mult pentru că vreau să am foarte mulți bani!”.

Mi-am continuat cercetarea: “Ai într-adevăr nevoie de acești bani?”

“Acum da”, zise Mike facând o grimasă. “Chiar acum am divorțat pentru a treia oara. Trebuie să plătesc trei pensii alimentare în fiecare lună și sunt aproape falit.”

“De ce mai divorțezi atunci?”, am întrebat eu.

Răspunsul a venit ca un oftat trist: “Toate cele trei soții se plângeau că munceam majoritatea timpului. Ele habar nu aveau cât de greu este să faci mulți bani!”.

Această formă de obsesie față de scop ar fi amuzantă dacă ironia –sau mai exact nereușita aprecierii ironiei – nu ar fi așa de dureroasă.>

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *