Nevoia de a câștiga

Observ adesea în interacțiunile dintre băieții mei nevoia de a câștigă. Știți cu siguranță celebrele ciondăneli dintre frați, când e care pe care – exact comportamentul a doi masculi dominanți! Da, da, și multe dintre noi doamnelor dorim să dominăm adesea!

E nevoia de a câștigă: fiecare e orbit de convingerea că are dreprate. Îmi spun aceste lucruri și caută fiecare aprobarea mea în desemnarea câștigătorului!!! 😂😂

Cu imaginea aceasta în minte priviți unele (decideți voi cât de multe) dintre interacțiunile de la locul de muncă, din viața de zi cu zi…chiar la semafor, în magazine!

Sigur că competivitatea, motivarea în realizările din viață profesională, dar și personală sunt de încurajat! Întrebarea pe care o adresăm însă în coaching este: întotdeauna obiectivul merită efortul?

Dacă nu, e doar o dorința de a învinge cu orice preț- chiar dacă merită sau nu! Ce este cel mai trist este faptul că uneori dorim să învingem deși e în detrimentul nostru!!! Adesea din orgoliu – un mic monstru care ne dă multe stări negative!😏 Știu că îl cunoaștem cu toții foarte bine!

Alteori ne este teamă! Vrem să câștigăm, ne lansăm în discuții aprinse, polemici și, dacă nu avem dreptate, pierdem. Nu mă refer aici la asumarea unor riscuri! Mă refer la nevoia fiecărui manager de a câștigă, de a triumfa în orice discuție! La nevoia colegului care vrea să fie…superior, nu?

Cam despre asta e vorba uneori: de teamă de a fi…vulnerabil. Eu sunt un manager de succes, eu sunt un expert de valoare și am o imagine foarte bună despre mine! Dacă nu câștig în orice discuție, dacă nu am dreptate întotdeauna, atunci sunt în dificultate: adică cum să accept că nu am dreptate tot timpul?

În realitate câștigul asta costă: lipsa de respect pe care o arătăm celorlalți, tensionarea relațiilor, certuri, șicane…..stări negative!

Eu îi rog pe băieții mei să îmi spună fiecare:
1. cum se simte?ei răspuns supărat, furios, răzbunător! 
2. cum îl face pe fratele sau să se simtă? – aici negativismul li se estompează, pentru că empatizează!
3. cât de importantă e pentru ei ce vor să obțină?
4. și ce vor de fapt?

Răspunsul lor e simplu: să se joace fericiți până la epuizare!!! Ei bine…nu să câștige!

Voi ce alegeți? Merită să câștigăm cu orice preț? Să ne pierdem respectul față de cel din față noastră, față de noi? Să ne încărcăm negativ? Sau să vedem care e miza reală…să avem interacțiuni bazate pe respect și înțelegere reciproce, ca temelie a relațiilor de calitate din viață noastră și a stării noastre de bine?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *