Teama de greseala

Obisnuiesc seara sa ma plimb in parc cu fiul meu cel mare. E relaxarea pe care ne-o oferim cat de des putem in aceste zile solicitante. Dar si maniera mea de a-l sustine pentru ca este foarte dificil pentru un copil de 13 ani sa stea 7 ore in zoom, fiecare ora avand 45 de minute, timp in care ei scriu dupa dictare cel mai adesea.

Rezistenta sistemului de invatamant la adaptarea online, de la durata orelor la maniera de predare, este uluitoare! Nu exista nici o incercare de schimbare a mentalitatii extrem de rigide!

Si fiul meu imi spunea ca are emotii, la test, la un meci de fotbal. Stie si de ce: ii este teama ca va gresi! Si de ce altceva i-ar mai putea fi teama? De nimic altceva, doar de greseala.

Ah, ma gandesc pentru o secunda cat de des aud aceasta teama in dialogurile de tip coaching, la cat de des o vad manifestata in diferite reactii. Un manager chiar mi-a cerut sa ii arat acel antreprenor sau manager care accepta usor ca orice esec sau greseala e o lectie doar! El il scoate la o bere, imi spunea razand!

Si daca am putea accepta ca e ok sa incercam si sa gresim, cum ar fi?

Personal parcurg adesea cativa pasi cand sunt in fata acestei incercari. Sunt pasi pe care ii propun si clientilor.

Cand nu am obtinut un rezultat pozitiv

  1. Sa ne gandim ce inseamna succesul in situatia data si ce cuvinte ar deschide modul excelent in care actionam, ne comportam.
  2. Sa ne amintim ce a mers bine intr-o situatie asemanatoare. Ce am facut, cum am procedat?
  3. Revenind la greseala/esec, cum anume ai proceda diferit daca ai avea o a doua sansa?
  4. Ce poti invata din aceasta experienta?
  5. Data viitoare cand vei avea ocazia, ce vrei sa faci la fel? Ce nu vei mai face? Ce vei face diferit?

Teama de greseala, lipsa obiceiului de a invata din ceea ce ni se intampla ne pot impiedica adesea sa acceptam provocari care sa ne aduca impliniri pe care le meritam! Si suntem buni si meritam apreciere si cand gresim pentru ca incercam, dar si pentru ca ne putem accepta greselile.

In coaching o numim mentalitate deschisa si ea poate fi exersata! Teama de greseala este doar una dintre piedicile in a avea incerdere in noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *